Allt Du Behöver Veta Om Vattensängar: Fördelar & Nackdelar

SKRIVEN AV Redaktionen  |  Vattensängar

vattensäng allt du behöver veta

Om du är tillräckligt gammal för att ha varit med i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet kan du minnas att vattenfyllda madrasser exploderade i popularitet på den internationella marknaden. Faktum är att under vattensängarnas höjdpunkt ägde omkring 20 procent av de amerikanska hushållen en sådan säng, även då det inte var lika populärt här i Sverige.

Vattensängarnas popularitet berodde på deras upplevda hälsofördelar och komfort. Deras snabba nedgång i mitten av 1990-talet berodde dock främst på att det var krångligt att underhålla dem. Trots detta har vattensängar har fortfarande sin plats på den moderna madrassmarknaden.

Att välja vattensäng är en stor beslut som kräver mycket noggrann övervägning. I den här guiden tittar vi närmare på fördelar och nackdelar med vattensängar, jämfört med traditionella bra sängar, samt hur de fungerar. Vi hoppas att du efter att ha läst denna artikel kan avgöra om en vattensäng är det rätta valet för dig!

Vad Är En Vattensäng?

En vattensäng är en vattentät madrass som fylls med vatten. Den vattendrivna komforten gör vattensängar populära bland både barn och vuxna, då de är både bekväma och säkra att sova i. Klassiska vattensängar bestod av en eller flera vattenfyllda blåsorna, vilket ger vattensängarna en naturlig fördjupning, är skonsamt mot huden och välvilligt för ryggen. Dessa placerade sedan i en sängram.

Moderna vattensängar behöver däremot inte längre någon sängram, utan kan hålla sig upprätta och bekväma utan en sådan. Vissa av dessa moderna alternativ kommer till och med med temperaturkontroll som kan göra vattnet varmare eller kallare utifrån din egen preferens.

Typer Av Vattensängar

Det finns två huvudsakliga typer av vattensängar: de som är skapad med en mjuk sida eller en hård sida, vilket kort handlar om den kräver en extern sängram eller inte.

 1. En vattensäng med mjuka sidor placeras direkt i en extern sängram, vilket gör att de ser identiska ut till klassiska madrasser. Madrassöverdraget har skumgummibolster i kanterna för att hindra vattenblåsan från att komma ut, vilket ger den en övergripande illusion av en vanlig madrass.
 2. En vattensäng med hårda sidor är de alternativen som inte kräver en extern sängram, då dessa ofta kommer med färdiga sidor i antingen trä eller plast. Dessa träkammare är ofta större och kostsamma eftersom de behöver rymma ett värmeelement under vätskekammaren för att hålla vattnet vid en säker temperatur.

Historien Bakom Vattensängar

År 3600 f.Kr. använde perserna madrasser av getskinn fyllda med vatten. På 1700-talet försökte många experter och forskare uppfinna en patenterad vattensäng men misslyckades. I början av 1800-talet använde många sjukhus i USA sig av vattensängar i gummi. 

År 1968 uppfann en designstudent vid namn Charles Hall en patenterad vinylvattensäng som en del av sitt examensarbete. Även om vattensängar blev mycket populära på 1970 och 1980-talet misslyckades de snart med att ta sig in i folks sovrum på grund av sin opraktiska natur. I Europa fick det aldrig samma genomslag som i Amerika, men finns fortfarande på marknaden som ett alternativ till traditionella madrasser och sängar.

Fördelar Med Vattensängar

 • Vissa människor svär vid vattensängarnas komfort och säger att de lindrar smärta och tryck på ett sätt som ingen annan traditionell säng kan göra. Detta kan bero på vattnets förmåga att anpassa sig till varje persons unika form. Mängden tryckavlastning som en vattensäng kan göra den till en utmärkt madrass för sidosovare och de som upplever smärta i ryggen.
 • En vattenbädds tryckavlastande förmåga kan också bero på att många vattensängar har en värmare som kan värma upp vatten, och därmed temperaturen av hela madrassen. Att värma upp vattnet i vattensängen kan ha en fantastisk effekt på rygg- och bensmärtor. Personer som lider av värk och smärta sover i princip på en gigantisk varmvattenflaska. Varmt vatten kan också vara bra för dig om du bor på en plats med kalla vintrar eller om du sover kallt.
 • En annan bra sak med vattensängar är att de är allergivänliga och motståndskraftiga mot fläckar. Eftersom själva sängen är gjord av vinyl absorberar den inte allt du spiller på den. En vattensäng kommer inte heller att hålla kvar smuts, damm, pollen eller andra vanliga allergener. En vattensäng kan därför vara ett bra val om du letar efter en madrass för allergiker.

Nackdelar Med Vasttensängar

 • Kostnaden är ett stort problem med många vattensängar. Det är möjligt att få en billig vattensäng som bara kostar några tusen, men om du vill ha en vattensäng som du kommer att sova på länge kan du räkna med att spendera mellan 5000-30000 kronor, beroende på storlek och märke.
 • Det största klagomålet mot vattensängar är förmodligen inställningen och underhållet. Vattensängar måste fyllas efter leverans, och att släpa trädgårdsslangen upp till sovrummet kan vara ett verkligt besvär. Du måste också behandla din vattensäng minst en gång om året för att undvika att vinylen blir spröd, och det är för att inte tala om besväret med att laga läckor med ett vinylreparationsset.
 • På tal om läckor är detta en annan stor nackdel med vattensängar. Moderna vattensängar med flera kamrar kommer förmodligen inte att explodera över hela ditt hem, men du kan ändå komma in och hitta ditt sovrumsgolv genomblöt eftersom en av blåsorna har sprungit ut genom en långsam läcka som du inte upptäckte.
 • Ett annat klagomål på vattensängar är bristen på stöd för kroppen. Även om vatten kan anpassa sig till kroppens naturliga konturer ger det inte samma motståndskraft som stabilt skum eller fjädrar. Detta kan vara ett verkligt problem för mag- och ryggsovare som är känsliga för smärta av att sjunka ner i sängen. En madrass för ryggsovare bör ha en medelfast till fast känsla, medan magsovare behöver en fast yta.
 • Ett annat problem kan uppstå för kombinations-sovare (sovare som byter position under natten). Även om moderna vattensängar inte har så många problem med "vågor" som de hade en gång i tiden på grund av nyare teknik för att minska vågorna, kan du uppleva en viss vågeffekt om du rör dig mycket.

Underhåll Av Vattensängar

Underhållet är en av de viktigaste orsakerna till att vattensängar inte är särskilt populära nu för tiden. Nedan följer några av orsakerna till att en vattensäng ständigt behöver underhållas.

 • Du måste fylla på din vattensäng. En stor vattensäng rymmer runt 900 liter vatten, vilket innebär att du behöver föra in en trädgårdsslang i ditt sovrum.
 • Du måste tillsätta ett vattensängskonditioneringsmedel årligen för att förhindra att vinylen blir spröd.
 • Du kan behöva åtgärda läckor då och då. Du kan använda ett reparationskit för vattensängar för att laga läckorna. Vanligtvis innehåller ett reparationsset för vattensängar flytande cement och en vinylreparationslapp.
 • Om du flyttar din vattensäng måste du tömma vattensängens ram. Du kan dränera denna med hjälp av en trädgårdsslang. Läs mer om hur du tömmer en vattensäng här.

Avslutningsvis Om Vattensängar

Vattensängar kan vara roliga att hoppa runt på när man är barn, och de kan också vara en välsignelse för vissa vuxna som lider av smärta då de sover. Bristen på stöd kan dock orsaka smärta för andra, och det höga underhållsbehovet kan avskräcka många människor.

Om du överväger en vattensäng är det viktigt att tänka på:

 • Din sömnstil
 • Dina preferenser
 • Din tolerans för risken för läckor

Det sistnämnda är särskilt viktigt, eftersom det inte finns många andra sängar som har samma risk för egendomsskador. När du har tagit hänsyn till allt detta kommer du att vara utrustad för att göra ett välgrundat köp.

Liknande Inlägg: